Stageband Jazz Orchestra

De Stageband bestaat uit 18 gedreven musici die het muzikale avontuur opzoeken. Dat avontuur bestaat uit het spelen van grensverleggende moderne composities van grote namen als Bob Brookmeyer, Maria Schneider en Jim McNeely. De Stageband daagt jonge componisten uit de muzikale grenzen van de bigband te verkennen in nieuwe composities. De rijke klankwereld van de hedendaagse bigband, het talent van de musici en het perfecte samenspel staan daarbij garant voor een opwindende luisterervaring. Solisten uit het orkest krijgen de ruimte om in improvisaties unieke muzikale momenten te creëren. Een concert van de Stageband is daarmee een ultieme en ongekende muzikale belevenis voor het publiek.

De Stageband mag zich tot de beste big bands van Nederland rekenen wat tot uiting komt in een groot aantal prijzen waarvan de meest recente zijn:

  • Internationaal Big Band Concours 2012 (en de prijs voor de beste solist)
  • Nationaal Big Band Concours 2011 (en zowel de prijs voor de beste dirigent als voor de beste solist).
  • Dutch Bigband Contest 2010 (en de prijs voor de beste solist)

Topsolisten die met de Stageband hebben opgetreden zijn Benjamin Herman, Fay Claassen, Jesse van Ruller, Josee Koning, Izaline Calister.

De Stageband is een big band uit Groningen die sinds 1981 bestaat, met een standaard big band-bezetting van 18 musici en één dirigent. Dit jaar (2011) vieren we ons 30-jarig bestaan. De bezetting wordt gevormd door een mix van professionele musici, gevorderde conservatorium studenten en zeer gevorderde amateurs. Veel van de blazers in de Stageband beheersen meerdere instrumenten en dat geeft ons natuurlijk extra flexibiliteit bij het ontwikkelen van arrangementen.

Wij schaven voortdurend aan onze eigen muzikale persoonlijkheid, wat bijvoorbeeld betekent dat we geen oude arrangementen kopiëren, maar dat we gaandeweg onze eigen arrangementen ontwikkelen, natuurlijk met respect voor het oorspronkelijke karakter van de muziek die we uitvoeren. Het repertoire van de band bestaat zowel uit moderne composities van componisten als Maria Schneider, Jim McNeely en Bob Brookmeyer als het meer traditionele bigband werk van na 1943.

Soms wordt ook met een solist opgetreden. Zo is in het verleden opgetreden met top jazz-solisten als Benjamin Herman, Fay Claassen, Jesse van Ruller, Josee Koning, Izaline Calister. De Stageband heeft al vijf maal een nationaal concours voor bigbands gewonnen:

  • Dutch Bigband Contest 2010 (tevens een prijs voor de beste solist)
  • Dutch Bigband Contest 2008
  • Nationaal Bigband Concours 2007
  • Nationaal Bigband Concours 2006
  • Dutch Bigband Contest 2004.