Drumlesboek, Het nieuwe eigenwijze drumboek

drumlesboekHet Drumlesboek is een drummethode bedacht door drummer/docent Imre Kruis.  Na jaren drumles geven en ervaring met allerlei lesmethodes kreeg Imre de brutale gedachte dat hij zelf een beter boek kon schrijven dan er tot dan toe op de markt was. Het Drumlesboek onderscheidt zich van andere boeken door veel aandacht voor leesvaardigheid en samenspel.

Daarnaast biedt het ruimte aan de docent om de stof naar zijn hand te zetten. De indeling in de drie hoofdstukken Gerommel op de Trommel, Duizendpoten en Stukkies maakt het voor de docent onmogelijk om op de automatische piloot les te geven. De veelheid aan goede oefeningen maakt het de docent aan de ene kant makkelijk. Tegelijkertijd wordt hij of zij gedwongen na te blijven denken over het juiste stappenplan voor zijn leerling.

Download als voorproefje een aantal pagina’s van het Drumlesboek in pdf formaat.

Je kunt het Drumlesboek bestellen op www.drumlesboek.nl. Je vindt op deze site ook meer informatie en notenvoorbeelden. Het Drumlesbook is ook te koop op www.percussionbooks.com.

De gedachte achter het Drumlesboek

Muziek is een taal. Kun je een taal niet lezen, dan ben je analfabeet.

Natuurlijk, als jij eenmaal met je band in Paradiso staat, heb je geen lessenaartje naast je drumstel staan. Maar voor veel andere situaties is het kunnen lezen van drumnotatie heel erg handig. Kun je al drummen en moet je nog leren lezen, dan is dat heel vervelend. Het leren lezen moet daarom gelijktijdig plaatsvinden met het leren drummen, De notatie in het Drumlesboek is lekker duidelijk en de opbouw klopt. Zo leer je lezen zonder dat je het door hebt.

Drummen is leuk, samen drummen is nog leuker.

Sportverkiezing Dronten 240114 - 095Door veel samen te spelen, leer je wat misschien wel het belangrijkste is bij het muziek maken: je oren open zetten. Het boek zit vol met speelstukjes waarbij je elkaar moet voor- en naspelen of juist verschillende ritmes tegen elkaar moet slaan. Samen klinkt dat super swingend. Het sluit ook nog eens goed aan op de ontwikkeling dat duolessen steeds meer regel dan uitzondering zijn op muziekscholen in heel Nederland.

En zonder leraar schiet het natuurlijk niet op.

Wil je leren drummen, dan heb je een drumleraar nodig. En dan niet een op Youtube of uit een boekje voor dummies maar een echte. Het is misschien ouderwets en het kost een paar centen, maar alleen met een echte leraar leer je goed drummen. Deze wijst je er op als je je stokken niet goed vast houdt of als je houding niet goed is.

P1010554

Daarnaast bedenkt je drumleraar wat voor jou de meest logische volgende stap is. Deze is namelijk voor iedere leerling anders. Het is dan ook niet de bedoeling dat je het drumlesboek netjes van begin tot einde doorwerkt. Het is een kris-kras boek waarbij je steeds oefeningen uit de drie hoofdstukken afwisselt. In het Drumlesboek vind je bijna geen tekst of aanwijzingen. Dat is expres gedaan. Je leraar (ja, daar heb je hem weer) kan je helpen voor jou de beste route uit te stippelen.

De opbouw van het Drumlesboek

Het Drumlesboek bestaat uit drie hoofdstukken. Het eerste deel, Gerommel op de trommel, bestaat uit 25 korte trommelstukjes waarin je door ouderwets te trommelen kennis maakt met alle mogelijke ritmische bouwstenen in verschillende maatsoorten. Dan volgen de Duizendpoten waarin je aan de hand van ritmes en bijpassende fills de weg over het drumstel leert kennen. Kun je ze allemaal spelen? Dan ben je zelf een duizendpoot. Stukkies, het derde hoofdstuk, bestaat uit speelstukjes die je na hard oefenen op een voorspeelavond, weeksluiting of gewoon op je zolderkamer aan de buurt kunt laten horen. Je kunt ze allemaal samen met je leraar of lesmaatje spelen.

Wat vind je niet in dit boek?

De oefeningen in dit boek zijn vooral gericht op speel- en leesvaardigheid. Maar in een goede drumles komt veel meer dan dat aan de orde. Om uithoudingsvermogen te ontwikkelen en te leren grooven en swingen is het goed om vanaf het allereerste begin al veel met opnames mee te spelen. Dat kan je doen met play along cd’s die je bij veel boeken krijgt. Ik heb er voor gekozen deze achterwege te laten. Het is volgens mij namelijk veel leuker om mee te spelen met je favoriete muziek uit de top 40. Die is elke week anders.