Imre MeerpaalOp het ArtEZ Conservatorium Zwolle geef ik didactiek voor Jazz & Pop, studiecoaching, studiebegeleiding en doe ik de coördinatie van de educatieve vakken. Op het Prins Claus Conservatorium in Groningen doe ik ongeveer hetzelfde. Daar ben ik kerndocent Learning & Teaching.

Workshops voor muziekdocenten

Zo af en toe bezoek ik kunstencentra in het land om in workshopvorm met docenten te praten over muziekles of les in kunst. Dat kan bijvoorbeeld gaan over didactiek, feedback of frisse werkvormen en vaak draait het uit op het onderwerp motivatie. Hoe kun je je leerlingen in deze tijd motiveren? vragen veel docenten zich af. Vaak komen we erachter dat dat de verkeerde vraag is. Intrinsieke motivatie moet je niet als statisch gegeven zien. Het is een vuurtje dat je moet onderhouden en je kunt er als docent voor zorgen dat het blijft branden. Hoe dat zit? Ik kom er graag over vertellen!  Live of online.

De afgelopen tijd was ik in die rol bijvoorbeeld te gast bij Kaliber Kunstenschool, Scholen in de Kunst Amersfoort, Muziekschool Bloemendaal, Tact Muziek, Het Prinses Christina Concours, De Kubus Lelystad, It Toanhûs in Joure en Platform C in Amstelveen. Neem vooral contact op uit te vinden of mijn verhaal bij jouw organisatie past.

Methodiek

Ben je benieuwd naar mijn visie op drumles? Of wil je zelf beginnen met lesgeven? Dan is mijn methodiekscriptie misschien interessant. In een 116 pagina’s tellend boekwerk heb ik in 2009 voor mijn conservatoriumstudie uit de doeken gedaan hoe ik drumles geef. Het stuk bevat veel foto’s en notenvoorbeelden. Natuurlijk is dit geen statisch verhaal. Mijn manier van werken is in de loop der jaren erg veranderd. Daarover kun je lezen in mijn blog. Met deze scriptie won ik de Koen van Slogteren Pedagogiekprijs van het Conservatorium Zwolle. Download de scriptie hier.

Wijsheden van goeie drummers

Probeer te zien hoe het klinkt en te horen hoe het er uit ziet.

Hans van Oosterhout

Je moet het geluid niet in een trommel slaan maar het eruit halen.

Hans Eijkenaar