Eerste Hulp Bij Drumstel

Voor (ouders van) beginnende drummers is het kopen van een drumstel spannend. Vooral omdat je als je begint met drummen nog niet zoveel (of totaal geen) verstand van drumstellen hebt. Hier een aantal antwoorden op vragen die bij de aanschaf van een drumstel op kunnen komen.

Waar koop ik een drumstel?
Optie 1: Bij een drumwinkel! Ik raad ik je aan om naar een zo groot mogelijke drumspeciaalzaak te gaan, een winkel waar zoveel mogelijk drumstellen staan (van heel goedkoop tot heel duur) en waar mensen werken die zelf ook drummen. Zo’n winkel is altijd beter dan een muziekwinkel waar toevallig twee drumstellen staan. Trouwens, bij een goede drumwinkel krijg je bij het aanschaffen van een drumstel vaak korting ten opzichte van de adviesprijs. De adviesprijs van een drumstel ligt meestal veertig procent hoger dan de inkoopprijs dus kan er best wat van de adviesprijs af. (Bv. 5 tot 10 procent. Meer kan ook, maar verplaats je ook even in de muziekwinkelhouder die zijn hoofd boven water moet zien te houden in een wereld vol Bax’en, Thomann’s etc.)

Tweedehands?
Een twintig jaar oud keyboard kun je nu weg gooien. Met een drumstel is dat anders. Als je goed met een drumstel omgaat, blijft het zijn waarde enigszins behouden. Daarom is het kopen van een tweedehands drumstel een serieuze optie. Tweedehands drumstellen kun je bijvoorbeeld kopen via marktplaats.nl, eBay of de website van Peter Doest. Ook hebben veel drumwinkels occasions staan. Het voordeel is dan dat ze helemaal gecheckt zijn op mankementen. Let op: Koop via marktplaats nooit iets voordat je langs bent geweest en op het drumstel gespeeld hebt! Ga je een tweedehands drumstel kopen? Zoek dan uit wat de nieuwprijs ongeveer geweest moet zijn.

Internetwinkels
Er zijn veel internetwinkels die heel goedkope drumstellen aanbieden. (o.a. Thomann, Musik Produktiv, Musikstore en Bax) Deze winkels bieden naast hun eigen huismerk (bv. Magnum en Fame) waar je beter ver omheen kunt lopen ook de betere merken, vaak met flinke kortingen. Je kunt hier soms leuk zaken doen, maar… er zijn ook best goede redenen om dat niet te doen. Bijvoorbeeld: (1) koop nooit een drumstel waarvan je van te voren niet weet hoe het klinkt! En (2) als iedereen op internet zijn drumstel zou kopen is er binnenkort geen echte winkel meer over… Dat zou zonde zijn. Ga naar een drumspeciaalzaak. Betaal gewoon die paar euro meer, drink een kopje koffie en laat je informeren door een vakman (m/v/x).

Waar moet een drumstel minimaal uit bestaan?
Een standaard drumstel bestaat uit een snare drum en bassdrum, drie toms, een hi-hat (14”), crash (14” of 16”) en ride (18” of 20”). Met zo’n drumstel heb je genoeg om de meeste boeken uit te kunnen spelen. Veel voorkomende maten van de trommels zijn 14” (snare), 12” (hoge tom), 13” (lage tom), 16” (floor tom), 22” (bass) of 14”, 10”, 12”, 14”, 20”. Ik vind het allebei goed. Bij jonge kinderen kan het zinvol zijn voor de optie met 20” bassdrum te kiezen. Sets die als ‘kinderdrumstel’ worden verkocht zijn in principe niet the way-to-go. De kwaliteit is vaak slecht (uitzonderingen daargelaten) en kinderen zijn er vaak zo ‘uitgegroeid’. Beter even strekken naar de pedalen bij een iets te groot drumstel, dan spelen op een te klein drumstel.

Ik koop gewoon een elektronische set!
Is leren drummen je doel, dan ben ik geen voorstander van elektronische drumsets. Hoewel er tegenwoordig steeds meer mogelijk is op dit gebied word ik nog altijd niet blij van het geluid uit een elektronische set. Uit een akoestische trommel kun je een miljoen verschillende geluiden halen, uit een elektrische pad hooguit tien. Daarom gaat zo’n set de leerling waarschijnlijk snel vervelen. Bovendien is de aanslag heel anders. De leerling zal iedere keer dat hij op les komt weer moeten wennen aan het echte drumstel waar hij les op krijgt. Een digitaal drumstel vergelijken met een akoestische set is hetzelfde als een keyboard vergelijken met een vleugel. Maarrr… iedereen heeft buren natuurlijk. Doen die moeilijk? Dan kan een elektronische set natuurlijk uitkomst bieden. In dat geval is het beter dan niets. Maar koop nooit een elektronische set als je niet de mogelijkheden om een akoestische set te kopen, serieus hebt overwogen.

Degelijkheid
Ook leken kunnen wel een beetje zien hoe degelijk een drumstel is. Kijk altijd goed naar de hardware (al het ijzerwerk, trommel- en bekkenstandaards) van een drumstel en vergelijk deze met die van de duurste en de goedkoopste set uit de winkel. Kijk ook eens hoe de trommels opgehangen zijn en of de vellen van de merken ‘remo’, ‘attack’ of ‘evans’ zijn (goed) of van het drummerk zelf (meestal minder goed). Verder geldt grofweg: hoe meer spanblokjes per trommel hoe beter. Koop bijvoorbeeld geen trommel met maar 4 spanbouten.

Bekkens
Op bekkens wordt bij de aankoop van een drumstel vaak bezuinigd. Bekkensets die bij een drumstel geleverd worden klinken meestal nogal beroerd. Dat is jammer want het geluid van slechte bekkens gaat je na verloop van tijd tegenstaan. Vaak staat een goed crashbekken dan ook bovenaan het verlanglijstje van een beginnende drummer. Het loont dan ook de moeite om, wanneer je een drumstel gaat kopen, even bij de tweedehands bekkens te kijken. De budgetlijnen van Zildjian, Sabian, Paiste en Istanbul zijn al best betaalbaar.

Kan ik ook een drumstel huren?
Sommige winkels bieden de optie om te ‘huurkopen’. Je huurt dan een drumstel voor een vast bedrag per maand. Na een jaar kun je dan besluiten om het drumstel weer terug te brengen of om het te kopen met aftrek van de tot dan toe betaalde huur. Dit is het overwegen waard als je nog niet helemaal zeker weet of drummen wel de goede hobby voor jou is. Ik ben zelf ook als huurkoper begonnen.

Welk merk moet ik dan kopen?
Tja, dat is lastig. Het is helemaal persoonlijk. Het is niet meer zo dat bepaalde merken alleen maar troep maken. Wil je zeker weten dat je een echt goed drumstel koopt, koop dan een Tama, Yamaha, Ludwig, Gretsch, Premier, Pearl of Sonor. Dit zijn voorbeelden van oude gevestigde merken. Nieuwere merken zijn soms net iets scherper geprijsd. Let dan wel goed op de degelijkheid. Goed dan, er zijn een paar merken waarvan ik vind dat ze alleen goed zijn voor in de open haard. Maar na een telefoontje van een van de verkopers heb ik de vermeldingen hier maar verwijderd.

En waar speel je zelf op?

Ik ben als zevenjarig jongetje begonnen op een Tama rockstar (1800 gulden), kocht later een Ludwig Classic Maple (2000 euro) in dezelfde kleuren als het drumstel van Ringo Starr van de Beatles, maar speel nu ook vaak op mijn tweedehands Japans Arai drumstel (300 euro) of een oude Sonor Action van waaibomenhout. Uiteindelijk gaat het er niet om waar je op slaat, maar hoe je er op slaat!

Imre Kruis 2012
(laatste update oktober 2023)