Jazz drummen

SONY DSC

Gratis tips voor wie wil leren jazz drummen!

  • We beginnen in de les vaak met spelen op een heel drumstel en eindigen altijd op de trommel. Veel technische problemen zijn eigenlijk een trommelprobleem. Dus, ga trommelen tot je er bij neer valt.
  • Koop bij de kringloop een oude spiegel en zet deze voor je drumstel want, als je spel er niet uitziet, dan klinkt het meestal ook niet goed. Uitzonderingen daargelaten.
  • Ga meespelen met goeie drumloze cd’s. De volgende vind ik fijn: Meet The Bass Player van Alan Cox, Stan Getz & The Oscar Peterson Trio, Monty Alexander Trio.
  • En als je dan toch geld aan het uitgeven bent, koop dan alvast de volgende boeken: John Riley – The Art of Bop Drumming en Beyond Bop Drumming, Mel Bay’s Studio/Jazz Drum Cookbook, Ted Reed’s Syncopation for the modern drummer (of eigenlijk alleen pagina 38 daarvan), Stick Control, Agostini’s oranje boek, Ari Hoenig – Systems Volume 1, Charles Wilcoxon – Modern Rudimental Swing Solos, Alan Dawsons – The Drummer’s Complete Vocabulary

Playing My Own Time

playingmyowntimefrontAls je dan alle traditie hebt bestudeerd, dan is het goed om je eigen manier van spelen te ontwikkelen. Hierover heb ik mijn scriptie geschreven op de Master Opleiding van Codarts Rotterdam. Ik heb de speelstijl van een paar van mijn helden op een rijtje gezet en deze aan de hand van experimenten vergeleken met mijn eigen stijl. Je kunt de scriptie hier lezen (pdf).