De geschiedenis van het drumstel in een stuk of 20 uitvindingen

Sinds kort geef ik het vak Historische Ontwikkeling. Een goed excuus om je eens heel goed te verdiepen in de geschiedenis van het drumstel en haar bespelers!

1890: De eerste “houtje touwtje” bassdrum pedalen ontstaan. De eerste patenten dateren van 1887.

1897: Een van de eerste snaredrumstandaards staat in de catalogus van Carl Fischer. Deze standaard is nog niet te vergelijken met de huidige. De snaredrum stond ongeveer diagonaal.

1909: William en Theobald Ludwig ontwikkelen in Chicago het eerste bassdrum pedaal met ijzeren voetplaat en een veer op grote schaal.

1914: Ludwig & Ludwig ontwikkelt het throw-off snare mechanisme.

1920-1930: ontwikkeling van het hihat pedaal zoals we hem nu kennen. Merk: Walberg & Auge.  ‘Papa’ Jo Jones was een van de eerste bespelers. Daarvoor bestond al de low-boy en daarvoor de snow shoe.

1936: De eerste ‘seperate tension’ toms zijn te zien in de Slingerland catalogus: tomtoms die niet alleen van boven maar ook van onder stembaar zijn. Gene Krupa maakt het gebruik van tom’s algemeen geaccepteerd met zijn Slingerland Radio King kit. Daarvoor gebruikte men chinese toms, toms met alleen een bovenvel of met een ondervel dat niet stembaar was. Ook onderdeel van de Radio King:

  • floor tom poten (daarvoor stond de floortom op een kistje),
  • shell-mounted consolette (Walberg & Auge) een manier om de hoge tom op de bassdrum te monteren die later door veel andere fabrikanten werd gebruikt.
  • lugs zoals we die nu kennen in plaats van tube lugs die in combinatie met de ‘swivel nut’ zorgen voor minder spanning op de ketel.

1929: Avedis Zildjian III begint een bekkenfabriek in Amerika. Daarvoor worden alle bekkens geïmporteerd uit Turkije (of China).

1930’s: plywood (multiplex) trommels, in eerste instantie nog wel met verstevigingsranden (reinforcement rings). Rond 1940 ging Gretsch de lagen zelf buigen en verlijmen waardoor een veel steviger trommel ontstond omdat de naden van de verschillende lagen niet meer op dezelfde plek zaten. In eerste instantie werden drie lagen gebruikt. Daardoor waren verstevigingsranden niet meer nodig. Rond 1950 ging men 4 lagen en in 1960 zes lagen gebruiken.

1938: Ludwig ontwikkelt Tripple flanged hoops. Rimshot vriendelijke spanranden die naar buiten gebogen zijn. Slingerland en Sonor bogen de randen in eerste instantie naar binnen. Voor de tripple flanged hoops waren er rechte randen en daarvoor houten randen met t-rods.

1938: Louie Bellson speelt voor het eerst op een drumstel met twee bassdrums. Veel later wordt hij gevolgd door o.a. Ginger Baker, Keith Moon en Mitch Mitchell.

1940: Gretsch maakt als eerste drumstellen met kleinere bassdrums in eerste instantie 20” en later ook 18” bassdrums. Samen met slimmigheden als inschuifbare bassdrum poten en cymbal mounts ontstaat zo een drumstel dat makkelijker te vervoeren is in een personenauto in de Bebop tijd in New York City.

1953: Jim Irwin maakt het eerste Mylar (plastic) drumvel voor Sonny Greer. Daarvoor speelde men op kalfsvellen. In 1957 introduceert Remo Belli het Weather-King drumvel. Langzaam maar zeker gaan steeds meer drummers over op kunststof vellen. Deze vellen maken het mogelijk dat er harder geslagen wordt op trommels in de rock & roll muziek die aan het opkomen is.

1957: De Swiv-O-Matic tomhouder wordt uitgevonden door Rogers Joe Thompson. Met een bal-klauw verbinding kun je een tomtom veel steviger bevestigen en ben je flexibeler qua hoek. Dit systeem wordt door heel veel fabrikanten overgenomen.

1959: De Ludwig LM 402, beter bekend als Supraphonic, zo ongeveer de meest opgenomen snaredrum ter wereld staat voor het eerst in de Ludwig catalogus.

1961: Ginger Baker speelt op het eerste perspex doorzichtig drumstel. Bekender is het Ludwig Vistalite drumstel dat John Bonham bespeelt later in de jaren 70.

1963: Vic Firth is niet te spreken over de gebrekkige kwaliteit van stokken en mallets tot dan toe en begint ze zelf te maken.

1963: Ringo Starr ruilt zijn Premier in voor een Ludwig en maakt met zijn populariteit Ludwig marktleider. Eigenlijk wilde hij een zwarte set maar daar zat 6 weken levertijd op.

Rond 1970: Opkomst van de Japanse drie: Tama, Yamaha en Pearl.

1975: De Yamaha RC-9000 Recording Custom komt op de markt, een van de meest opgenomen drumstellen.

1977: Remo ontwikkelt Pinstripe vellen. Dubbellaags vellen met olie ertussen.

1981: Simmons SDS 5, de eerste set elektronische drumpads komt op de markt. De 5 staat voor het aantal pads.

1982: De geboorte van de Pearl Export, een van de meest verkochte budget kits. Veel merken gingen drumstellen maken naar dit voorbeeld.

Imre Kruis 1 december 2021

PS. Foutje ontdekt? Mail me even!

Mijn favoriete bronnen op dit gebied:

  • Brennan, M. (2020). Kick It: A Social History of the Drum Kit. Oxford, Verenigd Koninkrijk: Oxford University Press.
  • Nicholls, J. (2002). The Drum Book: A History of the Rock Drum Kit. Londen, Verenigd Koninkrijk: Backbeat.