Er gaat niets boven Ries Doms

Fiets je even naar de markt om een stukje boeren belegen, kom je midden in een optreden van The Kik terecht! Het kan je zomaar gebeuren in Groningen, vooral wanneer Eurosonic Noorderslag aan de gang is. Over aardbevingen heeft men het even niet en op ieder podium, in ieder café en ook op de Grote Markt spelen bandjes. Nergens meer een OV-fiets te krijgen, je staat twintig minuten in de rij voor een biertje, maar wat is het gezellig!

Het optreden van The Kik duurt 40 minuten, maar dan heb je wel ongeveer 17 liedjes gehoord. Het loopt lekker door. Het laatste akkoord van het ene nummer is tevens het eerste van het volgende. Volgens mij is The Kik de enige band die in een DWDD minuut een heel nummer zou kunnen spelen.

‘We laden op als een batterij, voor welk energiebedrijf werk jij?’ zingt Dave von Raven met zijn linkshandige Tsjernobyl gitaar in de hand.

‘Wij zijn The Kik, uit Veenendaal, Tilburg en Rotterdam! 1, 2, 3, 4!’. Vanaf die eerste briljante zin spat het spelplezier er vanaf. Een show van The Kik is 50% theater en je lacht (zet Rotterdams accent op) ‘je reet in tweeën’. De pakken, de looks, het geluid, ze doen natuurlijk iets wat al eerder gedaan is, maar ik vind het geweldig. Vergelijk het met aardappels-groenten-draadjesvlees. Mijn ouders werden er in hun jeugd mee doodgegooid en houden er niet zo van. Daarom at ik het in mijn jeugd nooit en nu vind ik het weer hip.

Ries

RiesDomsWestendDuimpjeMisschien wel het grootste pluspunt van The Kik is de drummer. Ries Doms is zijn naam. Dat klinkt op zich al als een drumfill. Hij speelt met precies dezelfde recht-voor-z’n-raap energie waar ik eerder al over schreef. (Drummers jargon allert!) Hij maakt lekker weinig gebruik van de hi-hat en kiest voor z’n ride-bekken, knoopt aldoor Motownfills achter elkaar, speelt op een oude Premier of Westend, gooit z’n stokken in de lucht, luistert naar Tony Williams en Philly Joe, is fan van Han Bennink, speelt achtsten afwisselend op zijn linker en rechter bekken. (Ik heb dat laatst geoefend, moeilijk!) En hij is ook nog vegetariër!

Overigens hoorde ik van de week van een collega muzikant dat alle artiesten op Eurosonic Noorderslag gratis en voor niets spelen (net als Bruno Mars en de Red Hot Chili Peppers in de half time van de Superbowl trouwens). Als dat klopt, heb ik vorige week met mijn optreden in het café (gage ter hoogte van ongeveer een halve IKEA Billy en een Starbucks koffie) meer verdiend dan de hele Kik, Jett Rebel en Chef Special in Groningen bij elkaar. Ik hoop voor Ries dat het niet waar is.

1 reactie

Naar het optreden van De Kik in Leeuwarden (‘De Neushoorn’) geweest op vrijdag 3 maart jl. Formidabel. Allemaal spelen en zingen de bandleden goed maar Ries Doms spant de kroon. Fantastisch. Wat een drummen! Dat zie ik menig fameuze rock drummer van naam niet doen. Hij heeft veel ervaring (lees ik hierboven) maar dat hebben die professioneel drummende leeftijdgenoten van mij (64 jaar) ook. Hij behoort tot de besten! Moge De Kik nog lang bij elkaar blijven en ons trakteren op dit soort geweldige live-optredens (met een drummende Ries Doms)